Kunst en Landschap

menufoto kl-pagina kijken-zien-beleven
Foto: © Koos Zeedijk, Fotogroep Garmerwolde, 2018. Deze foto was genomineerd voor ‘Dit is Groningen’, een fotowedstrijd in 2018 uitgeschreven door de Provincie Groningen.

Nieuw Platform/Magazine Noord Nederland!

Status: conceptfase; multi- en crossmediaal Platform/Magazine i.o.
Werktitel: ‘Kunst en Landschap
Ondertitel: ‘Kijken, zien, beleven!
Doelgebied: Groningen, Friesland, Drenthe
Start: 2020/2021

Het bedreigde landschap, de verdozing van Nederland, Nieuwsuur, 10 maart 2019.
Stop de ‘verdozing’ van Nederland. Interview met Berno Strootman, lid van het College van Rijksadviseurs, Vroege Vogels, 7 juni 2019.

Stimulering kunst- en landschapsbeleving

Mede geïnspireerd door een artikel ‘Gezocht: bestuurders met lef’, Bert de Jong, Noorderbreedte, 11 februari 2019, wil ik – het bloed kruipt immers waar het niet gaan kan – onderzoeken of het uitgeven van een nieuw multi- en crossmediaal Platform/Magazine, ‘Kunst en Landschap’, levensvatbaar is.

Om daarmee het publieke debat niet louter over te laten (toe te vertrouwen) aan bestuurders, wetenschappers, het bedrijfslevenmaatschappelijke organisaties (met elk hun eigen deelbelangen) en politici. En om burgers, inwoners, toeristen en anderszins betrokkenen direct te betrekken bij de ontwikkeling van het (cultuur)landschap, dat van Noord Nederland in het bijzonder.

Stimulering van kunst- en landschapsbeleving – vanuit een doelgericht en weloverwogen toeristisch promotieperspectief – kan mijns inziens bijdragen aan het besef van de ‘noodzaak’ ons landschap, onze directe leefomgeving, te koesteren. En om een eventuele bedreiging, c.q. teloorgang ervan tegen te gaan, het hoofd te bieden, of – om in metaforen te spreken – het (breed maatschappelijk) tij te doen keren.

Uitgever: Robert Rosendal

Tijdens de voorbereidingen van het platform Kunst en Landschap houd ik je ‘blogsgewijs’ op de hoogte van wetenswaardigheden en (actuele) nieuwsfeiten via de categorie (rechter button!) Kunst en Landschap. En natuurlijk via Facebook. Daarvoor klik je onderaan deze pagina.

Provinciale samenwerking

Om je een beetje een idee te geven van wat het Platform Kunst en Landschap in de praktijk kan betekenen, raad ik je aan een kijkje te nemen op een blogbijdrage uit april 2019: ‘Provinciale samenwerking bij promotie Waddengebied’.

Video-post en reactie Joop Mulder

De video hieronder postte ik ook op de Facebook-pagina van ‘Kunst en Landschap‘. Dat leverde een groot aantal reacties op waarvan ik er een uitlicht, die van Joop Mulder, oprichter van het Oerol-festival dat jaarlijks plaatsvindt op Terschelling, die het bericht met commentaar deelde op zijn eigen pagina:


“Ik zou zeggen kijk even naar dit filmpje, het duurt niet zo lang maar laat zien hoe bijzonder de Wadden zijn. Sense of Place werkt samen met Het Groninger Landschap, It Fryske Gea en iedereen die de Wadden koesteren, maar werkt vanuit een nieuw standpunt. Laat zien, laten we het beleven! Dan snappen mensen beter dat we het moeten beschermen.
Nieuwe standpunten stuiten vaak op weerstand omdat het anders is. Sense of Place heeft tijd nodig, maar ik bemerk steeds meer medestand door anders durven zien. Sense of Place, de naam zegt het al; wij willen de plek koesteren maar ook deelgenoot maken van ons respect voor de natuur.
Het is toch waanzinnig dat de politiek in den Haag nog steeds denkt dat ons unieke noorden geschikt is voor zoutwinning, gaswinning, windmolens en andere narigheid. 
Kijk even naar dit filmpje. En denk vooral zelf na. Ik heb daar eigenlijk niets aan toe te voegen.”

Facebook-pagina’s

Als je ‘actief’ bent op Facebook, en wanneer je dit initiatief kracht bij wilt zetten – stel ik een LIKE op de Facebookpagina Kunst en Landschap zeer op prijs. Je blijft dan tegelijk op de hoogte van actuele wetenswaardigheden op het gebied van kunst en landschap in Noord Nederland. Veel gebruikers – niet de eerste de beste – gingen je in korte tijd voor. Heel veel dank alvast.

Facebook-pagina Kunst en Landschap Noord Nederland
Facebook-pagina Rosendal Produkties