Kunst en Landschap

Nieuw multimediaal Platform voor Noord Nederland!

Status: conceptfase; multimediaal Platform i.o.
Werktitel: ‘Kunst en Landschap
Ondertitel: ‘Kijken, zien, beleven!
Doelgebied: Groningen, Friesland, Drenthe
Start: 2021 (themajaar NBTCOde aan het Nederlandse Landschap’)

Het bedreigde landschap, de verdozing van Nederland, Nieuwsuur, 10 maart 2019.

Stimulering kunst- en landschapsbeleving

Mede geïnspireerd door een artikel ‘Gezocht: bestuurders met lef’ (Bert de Jong, Noorderbreedte, 11 februari 2019), waarin landschapsonderzoeker Bas Pedroli een waarschuwende vinger opsteekt richting overheden, wil ik – het bloed kruipt immers waar het niet gaan kan – onderzoeken of het uitgeven van een nieuw multimediaal Platform, ‘Kunst en Landschap’, levensvatbaar is.

Om daarmee het publieke debat niet louter over te laten (toe te vertrouwen) aan bestuurders, wetenschappers, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties (met elk hun eigen deelbelangen) en politici. En, om burgers, inwoners, toeristen en anderszins betrokkenen direct te betrekken bij de ontwikkeling van het (cultuur)landschap, dat van Noord Nederland in het bijzonder.

Stimulering van kunst- en landschapsbeleving – vanuit een doelgericht en weloverwogen toeristisch promotieperspectief – kan mijns inziens bijdragen aan het besef van de ‘noodzaak’ ons landschap, onze directe leefomgeving, te koesteren. En om een eventuele bedreiging, c.q. teloorgang ervan tegen te gaan, het hoofd te bieden, of – om in metaforen te spreken – het (breed maatschappelijk) tij te doen keren.

Stop de ‘verdozing’ van Nederland. Interview met Berno Strootman, lid College van Rijksadviseurs, Vroege Vogels, 7 juni 2019.

Inspiratie en samenwerking voor een leefbaar landschap

Het oprichten van een multimediaal Platform veronderstelt samenwerking op meerdere fronten. Wil ‘Kunst en Landschap‘ slagen in zijn opzet, is draagvlak onontbeerlijk. Ik voer op dit moment veel gesprekken met bedreven en gedreven mensen uit ‘het veld’ op het gebied van kunstcultuurruimteerfgoedtoerisme en landschap om het platform onder de aandacht te brengen, samenwerkingsvormen te bespreken en om een strategie te bepalen Kunst en Landschap in 2021 groen licht te kunnen geven. Handjes en voetjes, dus.
Voel jij je aangesproken? Wil je graag meer weten? Heb je ideeën of suggesties? Laat het me weten – alle input is welkom. Schroom niet contact met me op te nemen. Een koffie-afspraak is snel gemaakt.

Uitgever: Robert Rosendal

Actueel blog Kunst en Landschap

Tijdens de voorbereidingen van het platform Kunst en Landschap houd ik je blogsgewijs op de hoogte van wetenswaardigheden en (actuele) nieuwsfeiten via de categorie (rechter button!) Kunst en Landschap. En natuurlijk via nieuwe- en sociale media. Daarvoor klik je onderaan deze pagina.

Provinciale samenwerking Noord Nederland

Om je een beetje een idee te geven van wat het Platform Kunst en Landschap in de praktijk kan betekenen, raad ik je aan een kijkje te nemen op een blogbijdrage uit april 2019: ‘Provinciale samenwerking bij promotie Waddengebied’.

Video-post en reactie Joop Mulder

De video hieronder postte ik (ook) op de Facebook-pagina van ‘Kunst en Landschap‘. Dat leverde een groot aantal reacties op waarvan ik er een uitlicht, die van Joop Mulder, oprichter van het Oerol-festival dat jaarlijks plaatsvindt op Terschelling, die het bericht met commentaar deelde op zijn eigen pagina:


Joop Mulder en Sense of Place

“Ik zou zeggen kijk even naar dit filmpje, het duurt niet zo lang maar laat zien hoe bijzonder de Wadden zijn. Sense of Place werkt samen met Het Groninger Landschap, It Fryske Gea en iedereen die de Wadden koesteren, maar werkt vanuit een nieuw standpunt. Laat zien, laten we het beleven! Dan snappen mensen beter dat we het moeten beschermen.
Nieuwe standpunten stuiten vaak op weerstand omdat het anders is. Sense of Place heeft tijd nodig, maar ik bemerk steeds meer medestand door anders durven zien. Sense of Place, de naam zegt het al; wij willen de plek koesteren maar ook deelgenoot maken van ons respect voor de natuur.
Het is toch waanzinnig dat de politiek in den Haag nog steeds denkt dat ons unieke noorden geschikt is voor zoutwinning, gaswinning, windmolens en andere narigheid. 
Kijk even naar dit filmpje. En denk vooral zelf na. Ik heb daar eigenlijk niets aan toe te voegen.”

Nieuwe- en sociale media Kunst en Landschap

Als je actief bent op Facebook, en wanneer je dit initiatief kracht bij wilt zetten – stel ik een ‘like’ op de Facebookpagina Kunst en Landschap zeer op prijs. Je blijft dan tegelijk op de hoogte van actuele wetenswaardigheden op het gebied van kunst en landschap in Noord Nederland. Veel gebruikers – niet de eerste de beste – gingen je in korte tijd voor. Heel veel dank alvast.

Facebook

Facebook-pagina Kunst en Landschap Noord Nederland

Twitter

Tweets Kunst en Landschap Noord Nederland

Instagram

Instagram Kunst en Landschap Noord Nederland

YouTube-kanaal

YouTube-kanaal Kunst en Landschap Noord Nederland

Rosendal Produkties – Facebook

Facebook-pagina Rosendal Produkties