PROEFSCHRIFTEN

_gk07778
Op 24 april 2008 promoveerde Femke Kramer op ‘Mooi vies, knap lelijk. Grotesk realisme in rederijkerskluchten’. Beeld: Robert Rosendal.

Linkedin-groep Proefschrift en promoveren

In januari 2011, precies acht jaar geleden, ben ik de Linkedin-groep Proefschrift en promoveren gestart. Daarmee ontstond een platform waar promovendi, gepromoveerden en hun paranimfen ervaringen en deskundigheid kunnen uitwisselen over alles wat van belang is voor een zorgeloos verloop van de promotie.
Inbreng en bijdragen van hoogleraren, wetenschapsjournalisten en anderszins betrokkenen werd – en wordt –  door de ‘groepsmanager’ zeer op prijs gesteld.
In minder dan drie weken tijd schreven meer dan honderd mensen zich in als ‘member’ van deze groep. Momenteel staat de teller op 800+.

Beslommeringen en besognes

mooi-vies-cover-finaal-gecentreerd3
Mooi vies, knap lelijk, uitgave eigen beheer (Robert Rosendal, Rosendal Produkties, Wetsinge, 2008)
.

Aanleiding tot het in het leven roepen van deze Linkedin-groep was het van dichtbij meemaken van het proces van ‘de laatste punt achter je proefschrift zetten’ tot – bij wijze van spreken – de afwas doen na alle feestelijkheden rond de promotie. Ook beslommeringen vooraf over de keuze van paranimfen, eet- en feestlocaties, formele (indien)zaken, tijdspaden en wat dies meer zij speelden een rol. Maar zeker ook – en daar kwam ik nadrukkelijker in beeld – hoe lang duurt het voor de promovendus in spe de laatste punt kán zetten en het hele handeltje naar de printshop of drukker kan brengen? Ook dat proces kan zorgen voor heel wat besognes die een uiteindelijke zorgeloze afronding in de weg staan.

Mooi vies, knap lelijk

Op 24 april 2008 promoveerde Femke Kramer – met wie ik sinds 1992 tot veel genoegen lief en leed deel – op ‘Mooi vies, knap lelijk. Grotesk realisme in rederijkerskluchten’. Ik ontfermde mij over het gehele traject van haar proefschriftuitgave. Meelezen, eerste redactieronde, knippen, plakken, schaven, weglaten, uitzoeken, verbeteren, etc. – een tweede na enige tijd. Tot slot de eindredactie. Kijken of die punten achter elke zin er wel degelijk staan, zeg maar. Dubbele of meervoudige foutieve spaties verwijderen, synoniemen vergaren want twee keer hetzelfde woord in een zin stoort toch, etc.

Van monnikenwerk tot handelseditie

Dan, nadenken over illustraties – het onderwerp van bespreking vraagt daar immers om. En een proefschrift zonder plaatjes is niet om door te komen – zeker niet als je nadien ook een handelseditie wenst uit te (laten) geven. Het vergaren van (bruikbaar) materiaal, het regelen van de rechten daaromtrent, het conform regels opnemen in de verantwoordingslijst ervan – met alle toeters en bellen – het nadenken over de cover, ga zo maar door. Het administreren van het hele zaakje daargelaten.
Dan, als het monnikenwerk achter de rug is kan er begonnen worden met de opmaak van het binnenwerk en geëxperimenteerd met de cover. Daarover bericht ik je via het hoofdmenu op de pagina’s ‘Vormgeving’ en ‘Drukwerk en Print’.
Tot slot, na samen met Femke de fondsenwerving te hebben gedaan, verscheen in april 2009 een handelseditie bij uitgeverij Verloren. Meer informatie over haar boek kun je vinden op hun site.

Professionele begeleiding

Sta jij op het punt je dissertatie af te ronden en komt bovenbeschreven slameur je bekend voor, of juist niet? Ik begeleid je graag bij de totstandkoming van je meesterwerk. Ook op de weg naar een eventuele handelseditie. Tot nu toe gingen drie anderen je voor. Ook louter geïnteresseerden kunnen mijn activiteiten op dit gebied volgen via de categorie Proefschriften.