HET GROTE STRAATBERAAD van FRYSLÂN; een ongewone VERGADERING met gewone mensen over de TOEKOMST van het KLIMAAT

‘Warming Up’ toert door provincie met theatrale volksvergadering: ‘Het Grote Straatberaad van Fryslân

LF 2028 en Leeuwarder Courant partner van Warming Up’s ‘Het Grote Straatberaad van Fryslân’

Naast mede-organisator LF 2028 is de Leeuwarder Courant partner in het project ‘Het Grote Straatberaad van Fryslân‘ van het Warming Up-(marathon)evenement. In de aanloop naar de Friese Straatberaad-dag, publiceerde de krant vanaf 28 juli diverse opiniestukken over het klimaat. Na de 23e augustus gaan ze dieper in op de thema’s die de deelnemers van de verschillende straten op die dag hebben besproken. Uiteindelijk zal dat begin september leiden tot de Eerste Friese Klimaatverklaring, waarin komt te staan wat de inwoners van Friesland (momenteel) belangrijk vinden, waar het gaat om klimaatverandering.

De krant wil hiermee het (na)denken over het klimaat stimuleren door verschillende deskundigen en betrokkenen aan het woord te laten. Lezers konden en kunnen reageren op stellingen die ze twee keer per week in polls voorgelegd kregen. De krant startte met de polls vanaf 5 augustus. Je vindt ze hieronder in a-chronologische volgorde in de rubriek ‘Leeuwarder Courant vraagt jouw mening over klimaatverandering‘. Loop ze allemaal even bij langs en laat ook jouw stem horen! De opiniestukken en artikelen van de Leeuwarder Courant zijn – naast die van andere media – terug te vinden in het media-overzicht (daaronder).

Kunst en Landschap maakt compilatie van eerste editie van Warming Up’s Grote Straatberaad van Fryslân.

Kunst en Landschap maakte voor aanvang van Het Grote Straatberaad van Fryslân een uitgebreide reportage over (de mensen achter) de organisatie, werkwijze en drijfveren van Warming Up. Klik op de link hieronder om er wat in te grasduinen:

HET GROTE STRAATBERAAD; een ongewone VERGADERING met gewone mensen over de TOEKOMST van het KLIMAAT

Zoals daarin beloofd gaat Kunst en Landschap alles rond Het Grote Straatberaad van Fryslân volgen: vanaf de dag zelf tot aan de Eerste Friese Klimaatverklaring. Vanaf het verwerkingsproces van de Warming Up-organisatie(s) tot aan de uiteindelijke (landelijke) Klimaatverklaring die – zoals het nu lijkt – op 6 november in Den Haag aan het Kabinet wordt aangeboden.

Ik ga je via deze pagina op de hoogte houden van alle (Friese) ontwikkelingen de komende weken en houd me zeer aanbevolen voor informatie over relevante gebeurtenissen, spin off en bijzondere momenten, opzienbarend foto- en videomateriaal en alles waarvan jij denkt dat het bijdraagt aan een mooie compilatie van deze eerste editie van Warming Up‘s Grote Straatberaad (adresinfo vind je in de footer van deze pagina). Stay tuned!

Warming Up Festival: 12 t/m 22 oktober in ‘Tolhuistuin’, Amsterdam

O ja, voordat de Klimaatverklaring aan het Kabinet wordt aangeboden vindt van 12 tot en met 22 oktober het (eerste) Warming Up Festival plaats. Tien dagen op rij vindt een spannend programma plaats met live performances, films, installaties, workshops, expo’s, discussies en theatervoorstellingen. Men gaat in gesprek met kunstenaars, politici, journalisten en ondernemers, om te oefenen met verandering, te experimenteren met nieuwe ideeën en om op zoek te gaan naar verbeelding en radicale vergezichten.

Aankondiging Warming Up Festival, Impact Makers, 23 september 2020.

Terugblik op de theatrale volksvergadering ‘Het Grote Straatberaad van Fryslân’: 23 augustus 2020

Terugblik Het Grote Straatberaad van Fryslân, YouTube-Warming Up, 24 augustus 2020.

,,De mega sportieve Warming Up in de doarpstún van Snakkerburen, 1001 verschillende meningen bij de deelnemers van Zuidvliet, en de van Noord naar Zuid schietende deelnemers bij de Bagijnestraat. Wat een enthousiasme!”


Warming Up

,,Gedeputeerde Sietske Poepjes kwam een kijkje nemen en wil nog veel meer van deze straatberaden door de hele provincie.”


Warming Up

Terugblik op de theatrale volksvergadering ‘Het Grote Straatberaad van Groningen’: 30 augustus 2020

Geheel in de geest van Kunst en Landschap – jammer dat Drenthe dit jaar niet meedoet – neem ik hieronder een korte terugblik op van de eerste editie van Het Grote Straatberaad van Groningen dat plaatsvond op zondag 30 augustus. 

Klimaatverklaring van Friesland

Straatberaad Snakkerburen.
Beeld: ©Hoge Noorden/Jacob van Essen

Op 4 september publiceerde de Leeuwarder Courant de Klimaatverklaring van Friesland. Deze werd als volgt ingeleid: ,,Vijftig mensen, in leeftijd variërend van 19 tot 68 jaar, kwamen op 23 augustus 2020 samen om met elkaar in gesprek te gaan over het klimaat. Daarnaast verschenen acht opiniestukken in de Leeuwarder Courant en op lc.nl en acht polls waarop in totaal 7285 keer gestemd is. Dat leidde tot deze verklaring:”

KLIMAATVERKLARING VAN FRIESLAND

31 augustus: lancering ‘Online Omgeving’ van het Het Grote Straatberaad

De dag nadat de beide Straatberaad-dagen van het Noorden hadden plaatsgevonden, 31 augustus 2020, lanceerde Warming Up de Online Omgeving van het Grote Straatberaad. In deze online interactieve infographic vind je de antwoorden, ideeën en Straatverklaringen van alle straten die (tot dan toe) mee hebben gedaan aan Het Grote Straatberaad. In ons geval, de straten van Fryslân en van Groningen.

Na elk Beraad, dat van AmsterdamDen HaagNijmegen en Rotterdam moet op het moment van schrijven nog plaatsvinden, zullen de resultaten van die Beraden worden toegevoegd aan de Online Omgeving. Zo werken straten uit ‘heel’ het land mee aan de eerste (bottom up) Klimaatverklaring van Nederland, die – als het een beetje meezit – op 6 november in Den Haag aan het Kabinet wordt aangeboden.

Je kunt dus tot aan die tijd zo af en toe een kijkje nemen hoe er in straten elders in het land gedacht wordt over klimaatverandering en hoe we ons – ook jij – daaraan kunnen aanpassen (klimaatadaptatie). Veel plezier daarbij …en, ik houd me natuurlijk aanbevolen voor leuke en interessante weetjes, ditjes en datjes, foto’s en video’s en al wat deze pagina kan verheffen tot een echt ‘document’ van de eerste editie van Het Grote Straatberaad van Fryslân. Vinden ze in Groningen vast ook leuk. Treed binnen!

Terugblik Warming Up 2020

,,It’s a wrap! De eerste editie van het Warming Up Festival is een feit, schrijft de Warming Up-organisatie op 25 november op haar website. Door de aangescherpte corona-maatregelen hebben ze  een aantal onderdelen uitgesteld of afgezegd. Erg jammer natuurlijk, maar ze zijn enorm trots op de programma’s die wél doorgingen. Om – met hen, en ondanks alles – een beetje na te genieten van deze toch succesvolle eerste editie van bijna een half jaar Warming Up-activiteiten, kun je een aantal highlights bekijken op: ‘DIT WAS HET WARMING UP FESTIVAL 2020‘.

Uiteraard maakte (mede-)organisator Impact Makers een flitsende aftermovie. Let op! Voordat je die gaat bekijken: Warming Up komt in het nieuwe jaar tijdens – en als onderdeel van – de Klimaatadaptatieweek Groningen bij je terug met Het Digitale Straatberaad, een interactieve volksvergadering over het klimaat van 19 tot en met 23 januari 2021. Je leest er hieronder alles over.

Terugblik Warming Up 2020, Impact Makers, 16 december 2020.

Het ‘Digitale Straatberaad’, een interactieve volksvergadering over het klimaat: 19 t/m 23 januari 2021

Met het Digitale Straatberaad bouwt Warming Up, samen met alle inwoners van de provincie Groningen, verder aan ‘input’ voor de Nationale Klimaatverklaring. Opzet is om deze Verklaring (ruim) voor de verkiezingen van 17 maart aanstaande aan het Kabinet aan te bieden. Wil je meedoen aan dit digitale Straatberaad? Je kunt je hier aanmelden:

IK DOE MEE MET HET DIGITALE STRAATBERAAD!.

Klimaatevenementen 2021

Januari 2021

Het Digitale Straatberaad (Groningen): 19 t/m 23 januari 2021

Digitale Straatberaad Groningen
Vier (digitale) gesprekken over gezondheid, economie, democratie en mobiliteit i.r.t. klimaat, Warming Up, 19, 20, 21 en 23 januari 2021. Samen (met online buren) in gesprek over klimaat-gerelateerde onderwerpen. Een ongewone vergadering voor gewone mensen. Aanmelding v.a. 8 januari 2021

Klimaatadaptatieweek Groningen: 19 t/m 25 januari 2021

Open University on Climate Adaptation – Teaser, Climate Adaptation Groningen, 7 januari 2021.

Klimaatadaptatieweek Groningen: 19 t/m 25 januari 2021

Klimaatadaptatieweek Groningen
Alle (online- en doe-) evenementen tijdens de Klimaatadaptatieweek op een rijtje

Online Klimaattop – 25 januari 2021

Nederland organiseert in januari online klimaattop
H2O-Actueel, 20 mei 2020

November 2021

Klimaattop COP26 Glasgow: 1 tot 12 november 2021

Uitstel van de VN-klimaattop in Glasgow, wat heeft dat voor gevolgen?
De UNFCCC besloot mei 2020 de klimaattop COP26 in het Schotse Glasgow vanwege de coronacrisis met een vol jaar uit te stellen. Medio-2021: tussentijdse klimaattop in Italië. (Ben van Raaij, de Volkskrant, 29 mei 2020)

Leeuwarder Courant vraagt jouw mening over klimaatverandering

Mening over klimaat gevraagd: zelf veranderen of juist niet?
Leeuwarder Courant, 24 augustus 2020


.

Mening over klimaat gevraagd: moet aanpassing aan woning wat opleveren?
Leeuwarder Courant, 23 augustus 2020


.

Mening over klimaatverandering gevraagd: klimaat als les op basisschool?
Leeuwarder Courant, 22 augustus 2020


.

Mening over klimaatverandering gevraagd: korte vluchten, kunnen die nog?
Leeuwarder Courant, 19 augustus 2020


.

Friezen warmen op voor het Grote Straatberaad van Fryslân
Huis aan Huis Leeuwarden, 18 augustus 2020


.

Mening over klimaatverandering gevraagd: meer belasting op water?
Leeuwarder Courant, 15 augustus 2020


.

Mening over klimaatverandering gevraagd: gaan technologie en innovatie de oplossing bieden?
Leeuwarder Courant, 12 augustus 2020


.

Mening over klimaatverandering gevraagd: moet de grondwet worden aangepast?
Leeuwarder Courant, 5 augustus 2020


.

Media-overzicht ‘Het Grote Straatberaad van Fryslân’

Fryske Miljeufederaasje siket klimaatambassadeurs
Omrop Fryslân, 16 december 2020


.

Klimaatdag ‘Hordelopen naar Parijs’; programma en aanmelden
Complete programma online talkshows Klimaatdag, Voortgangsoverleg Klimaatakkoord, 12 oktober 2020 (09:45 – 17:00 uur)

LEES TERUG: OPINIEARTIKELEN IN DE LEEUWARDER COURANT
Warming Up (Website), 6 september 2020


.

HIER IS DE KLIMAATVERKLARING VAN FRIESLAND
Warming Up (Website), 6 september 2020



.

Ligt de sleutel tegen droogte misschien ondergronds?
Franciska de Vries, Leeuwarder Courant, 5 september 2020
.

Krant als podium
Sander Warmerdam, Leeuwarder Courant (Opinie), 5 september 2020


.

Lees hier de Friese klimaatverklaring
Leeuwarder Courant (Extra), 4 september 2020



.

De klimaatopdracht voor de toekomst: we kunnen grote veranderingen bereiken met individuele gedragsverandering
Gerrit Hiemstra, Leeuwarder Courant (Opinie), 2 september 2020
.

Opinie: Ook u moet aan de slag met het klimaat
Gerrit Hiemstra, Dagblad van het Noorden, 2 september 2020


.

BEKIJK NU DE RESULTATEN VAN HET GROTE STRAATBERAAD
Warming Up (website), 31 augustus 2020

.

ARTISTIEKE REPAIR SHOP
Fries Museum i.s.m Warming Up, 28 augustus 2020 (Aankondiging evenement 29 augustus t/m 19 september)

.

Huishoudens in Friesland zijn volgens Vattenfall de meest duurzame van Nederland (en hier vind je de meeste zonnepanelen)
René Smid, Leeuwarder Courant, 27 augustus 2020

.

Stijging in verkoop aantal cv-ketels
Leeuwarder Courant, 26 augustus 2020



.

Hoe Leeuwarden bouwt aan een klimaatbestendige stad
Linda Zeggelaar, Leeuwarder Courant, 26 augustus 2020


.

Straatberaad brengt groene ideeën achter de bestuursgevels
Wouter Hoving, Friesch Dagblad, 24 augustus 2020


.

In het klein nadenken over grote uitdagingen zoals klimaatverandering
Omrop Fryslân, 23 augustus 2020
(Incl. video-fragment: interview met diverse bewoners)

.

Nadenken over klimaatverandering tijdens het Grote Straatberaad: ‘We kunnen er beter op straatniveau over praten dan in Den Haag’
Patrick van ’t Haar, Leeuwarder Courant, 23 augustus 2020

.

Samen praten over klimaatverandering in het ‘Grote Straatberaad’
Omrop Fryslân, 22 augustus 2020
(Incl. radiofragment: interview met Matthea de Jong, initiatiefnemer ‘Warming Up’)

De opleving en herwaardering van de middelgrote provinciestad
Floor Milikowski, Leeuwarder Courant, 22 augustus 2020


.

Opinie: Provincie verbreekt fossielvrije belofte
Tsjeard Hofstra, Friesch Dagblad, 20 augustus 2020



.

Bepaal mee over het klimaat tijdens het Grote Straatberaad
Henk Rigter, Suksawat, 18 augustus 2020

.

Dijkgraaf Wetterskip: ‘Sleutel hoofd bieden aan klimaatverandering ligt bij inwoners’
Luzette Kroon, Leeuwarder Courant, 15 augustus 2020


.

Friese straten bespreken klimaat met theatrale omlijsting
Leeuwarder Courant, Tytsjerksteradiel, 15 augustus 2020


.

Friese straten bespreken klimaat met theatrale omlijsting
Drachtster Courant, 15 augustus 2020


.

Friezen warmen op voor het Grote Straatberaad van Fryslân
Franeker Courant, 14 augustus 2020


.

Friezen praten mee over klimaat
Tim Fierant, Leeuwarder Courant, 13 juli 2020



.

Het aanpakken van de klimaatcrisis gaat iedereen aan
Theo Klein, Friesch Dagblad, 13 augustus 2020



.

Groot (Fries) Straatberaad op 23 augustus
RondOm Vandaag Leeuwarden, 13 augustus 2020



.

Hoe de landbouw kan zorgen voor een groen en goed gevoed continent
Hidde Boersma, Leeuwarder Courant (Opinie), 12 augustus 2020

.

‘Maak samen werk van duurzame toekomst, want de koplopers zullen succesvol zijn’
John Vernooij, Leeuwarder Courant (Opinie), 8 augustus 2020

.

Burgers en politici: vertrouw elkaar
Eva Rovers, Leeuwarder Courant (Opinie), 5 augustus 2020


.

Wonen in een gebied met natuurlijke uitdagingen vergt denken over oplossingen, zegt Tresoar-directeur Bert Looper
Bert Looper, Leeuwarder Courant (Opinie), 1 augustus 2020.
.

Het Grote Straatberaad van Fryslân
Actief Online, 1 augustus 2020



.

Straatomroepers gezocht voor klimaatberaad in Friese straten
Sander Warmerdam, Leeuwarder Courant, 28 juli 2020


.

Hulp gezocht voor Het Grote Straatberaad
Astrid Koops-Tippersma, Ús Koöperaasje, 14 juli 2020


.

Friezen warmen op voor het Grote Straatberaad van Fryslân
Homepage ‘website wijnaldum’

.

HET GROTE STRAATBERAAD VAN FRYSLÂN
Vonketon



.

Grote Straatberaad nodigt uit tot gesprek over duurzame toekomst in jouw omgeving
Fossylvrij Fryslân



.

Je gaat hier terug naar het hoofdartikel over de Grote Straatberaden van Fryslân en Groningen. Je kunt ook op de illustratie hieronder klikken: