'Noordkust', de Nederlandse Wadden

Video-post en reactie Joop Mulder

De video hieronder postte ik (ook) op de Facebook-pagina van Kunst en Landschap. Dat leverde een groot aantal reacties op waarvan ik er een uitlicht, die van Joop Mulder, oprichter van het Oerol-festival dat jaarlijks plaatsvindt op Terschelling, die het bericht met commentaar deelde op zijn eigen pagina:

Promotievideo Noordkust ‘Gerben werkt‘, 2010.

Joop Mulder en Sense of Place

“Ik zou zeggen kijk even naar dit filmpje, het duurt niet zo lang maar laat zien hoe bijzonder de Wadden zijn. Sense of Place werkt samen met Het Groninger LandschapIt Fryske Gea en iedereen die de Wadden koesteren, maar werkt vanuit een nieuw standpunt. Laat zien, laten we het beleven! Dan snappen mensen beter dat we het moeten beschermen.

Nieuwe standpunten stuiten vaak op weerstand omdat ze anders zijn. Sense of Place heeft tijd nodig, en ik bemerk steeds meer medestand door anders durven te zien. Sense of Place, de naam zegt het al; wij willen de plek koesteren en deelgenoot maken van ons respect voor de natuur. Het is toch waanzinnig dat de politiek in den Haag nog steeds denkt dat ons unieke noorden geschikt is voor zoutwinning, gaswinning, windmolens en andere narigheid. Kijk even naar dit filmpje. En denk vooral zelf na. Ik heb daar eigenlijk niets aan toe te voegen.”